Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
25.11.2007 19:14 - Beowulf
Автор: thedark Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7369 Коментари: 10 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageПреди всичко хората, които още не са гледали филма, но искат да го гледат е важно да знаят, че е изцяло компютърна анимация, а не частична както се предполага когато видим списъка с участващи актьори.

Беулф. Дълго очакван по родните кина заради икони като Анджелина Джоли и Антъни Хопкинс. Постерите по кината са направени добре и човъркат любопиството доста време преди да излезе филма. И премиерата е на 23 ноември, въпреки, че започнаха да го въртят предпремиерно седмица преди това.

И така влизаме в залата с ясната идея, че ще гледаме кака Анджелина с дълга плитка, а честно казано за Антъни Хопкинс дори не се замислих. Свикнала съм да го виждам във сериозни роли и дори не можех да си го представя във филм с дракони, чудовища и зли демони.

Имеш както винаги реклами на няколко филма преди това. Искам да наблегна на това, че излиза II част на Съкровището (National Treasure) - Book of Secrets .

Филма започва. Залата затаява дъх...  Не очаквах компютърна анимация. Не очаквах и  г-н Хопкинс  изглеждащ толкова стар.

За филма като цяло, понеже не искам да го преразказвам:
Като цяло след ефекта на изненадата и като изключим абсурдността на историята, която американците бяха сътворили филмчето беше интересно. Повече заради ефектите отколкото заради сюжета. Сценария малко ми куцаше.  На 2 пъти за по няколко секунди забравях, че не гледам игрален филм, а на едно място дори се стреснах, но беше повече заради силата на звука отколкото заради филма.
Като цяло напоследък омръзнаха филми с подобен сюжет и поради това може би и този няма да бъде запомнен с нещо повече от добра анимация. На първия половин час започваш да се чудиш колко още има, когато става час започва да ти се иска да пускаш реплики на героите, защото преобладаващото е нещо от рода на "Аз съм Беулф! Аз съм велик!". Когато най-после се вижда нашия герой солидно побелял и сбръчкал се (около час и половина след началото) си казвате на ум "Слава Богу, още няколко минути само!". Да ама не. Следват половин час размотавания с едно симпатично драконче и опити на позастарял крал да се докаже отново. Баналното е, че героите са или черно или бели (демек или добри или зли). Няма я сивотата на грешните постъпки.

Най-запомнящата се сцена е тази с Анджелина, в която излиза от водата и започва с обещанията.
Може би от целия филм това е и най-сполучливия персонаж, но спирам до тук, защото иначе ще ви обяснявам колко перфектна актриса е... по принцип.

Малко за начина на снимане от Програмата:
"Не сме специалисти, за да обясним в детайли технологията на performance capture, но отстрани нещата изглеждат така: вместо да се строят декори, да се обличат костюми и да се правят гримове и прически, всички актьори се появяват на празната снимачна площадка с проз­рачна маска на лицето, върху която се рисува мрежовидна точкова схема; после поставят на главите им нещо като каска, тип велосипедна, снабдена с електроди и други извънземни неща; накрая ги обличат в костюми от ликра, плътно по тялото като при водолазите, слагат им ръкавици и ги пускат да си кажат репликите. Казват, че бързо се свиквало да гледаш колегите в трико."

Малко снимки от филма:
image





Гласувай:
0



1. veras - всъщност
25.11.2007 19:48
сюжетът не е на братята американци, а е базиран на стара английска георична поема от 8-10 век, така че няма как да се очаква кой знае каква история

иначе и аз очаквах нещо повече от филма, дали заради ракламата, дари заради антъни хопкинс, който макар и доста поостарял си остава все така невероятен актьор, дали заради анджелина...

но все пак, когато излезнах от салона не съжалявах, че съм го гледала, това бяха просто няколко часа, през които се насладих на една добре направена приказка

поздрави
цитирай
2. apollon - компютърната анимация като основа ...
25.11.2007 20:57
компютърната анимация като основа на филма придава приказност и иносказателност - нов стил който доближава до виртуалните реалности
цитирай
3. leftismer - Тъжно...
25.11.2007 22:12
..че някой дава пари да ги гледа тия грешки на кинематографията.
цитирай
4. thedark - veras,
26.11.2007 04:23
Май не съм се изразила правилно. Имах в предвид, че американците са скапали всичко и доста са поокрасили. Иначе легендата ако не я знае човек и като цяло всичко, което намесват тези... да не казвам какви, няма да се ядосва толкова много и може дори да му е приятно на човек...
цитирай
5. veras - те американците
26.11.2007 08:40
обикновено имат този навик да скапват хубавите неща (пример-троя, граф монте кристо), но пък и филмът не беше чак толкова отчайващо зле

вярно, че можеха да се постараят и над друго, освен върху анимацията, ама хайде... приятно беше за гледане, въпреки престараването с кървищата:)

поздрави
цитирай
6. buboleche - Нещото ,за което
26.11.2007 08:56
трябва да се поздравят , е музиката. Подозирам ,че ще има номинация, ако не и Оскар. :)
цитирай
7. анонимен - Ooooo
26.11.2007 09:12
http://emotewar.com/users.php?user=triping
цитирай
8. sparhawk - аз лично се колебая
26.11.2007 09:55
дали да гледам филма, макар много да обичам приключения с магии и дракони и да предпочитам героите да са бели и черни, както се изразихте - смятам, че чара на фентъзито е именно в това да казва кое е добро и кое е зло.
От друга страна обаче Беоулф не ми е симпатичен като герой от това, което видях на трейлъра, Анджелина отдавна ми е омръзнала със своя имидж на вечна изкусителка, а чудовищата, най-вече Грендел ми се видяха бутафорни - това само от трейлъра.
цитирай
9. анонимен - Komputarnata animazia ne e novo ...
28.11.2007 08:30
Komputarnata animazia ne e novo nesto i ponakoga pomaga na rezisora da podsili tova koeto iska da kaze.
Gledaite " A Scanner Darkly" Rezisor - Richard Linklater
izdaden 2006 naistina si zasluzava
цитирай
10. bebo - за филма не знам...
12.12.2007 19:07
нямам намерение да го гледам. Но епосът не е лош. Учихме го по английски наскоро- англосаксонска литература :) а колкото до компютърната анимация и претруфения американски сценарий- е, те винаги вървят ръка за ръка ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thedark
Категория: Лични дневници
Прочетен: 210972
Постинги: 15
Коментари: 123
Гласове: 259
Архив